De meest effectieve manier om storende haarvaten in het gezicht of op de benen te behandelen is d.m.v licht. Dit kan met IPL. Het IPL-licht wordt in de huid geabsorbeerd waardoor storende vaatjes en pigmentvlekken aangepakt kunnen worden.

Het licht zoekt de rode kleurstof (hemoglobine) in het bloed en deze ontmoeting veroorzaakt hitte waardoor het bloedvat dicht schroeit. De behandeling is niet pijnlijk, het gevoel kan worden vergeleken met een tik van een elastiekje in combinatie met warmte. Na de behandeling is de huid wat roder dan normaal. Dit trekt binnen een paar uur weer weg.

Pigmentvlekken zijn meestal niet schadelijk voor de gezondheid, maar worden wel als storend ervaren. De vlekken komen het meest voor op lichaamsdelen die blootgesteld worden aan de zon. Dat zijn uiteraard de lichaamsdelen met de grootste zichtbaarheid zoals het gelaat, armen en benen.
Een ander veelvoorkomend probleem zijn pigmentvlekken die groter worden. Ook dat blijkt voor veel een bron van irritatie te zijn.

Bij pigmentvlekken penetreert de lichtbundel in de huid en deze wordt door het pigment/melanine in de pigmentvlek opgenomen. Door deze opname wordt het pigment afgebroken. Het lichaam ruimt dit vervolgens zelf op.